Ποιοι είναι οι κυριότεροι σκοποί του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας;
Οι κυριότεροι σκοποί του Επιμελητηρίου είναι:
Η έρευνα και ανάλυση των οικονομικών θεμάτων με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της οικονομικής σκέψης και την μελέτη διαφόρων οικονομικών προβλημάτων της χώρας και την παροχή συμβουλών στις Δημόσιες Αρχές και επιχειρήσεις και σε κάθε άλλο οργανισμό.
Η διάδοση οικονομικών, εμπορικών, ελεγκτικών και λογιστικών αρχών.
Η συμβολή στην εφαρμογή των μεθόδων και τρόπων ορθολογικής οργάνωσης, διοίκησης και διαχείρισης με σκοπό την βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας των οικονομικών μονάδων, δημόσιων και ιδιωτικών.
Ειδικότερα, το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου προωθεί τους γενικούς σκοπούς και τα τοπικά προβλήματα καθώς και τα τοπικά επαγγελματικά και επιστημονικά ζητήματα των μελών του.
Πώς προωθεί η Τοπική Διοίκηση του Τμήματος Ηπείρου ΟΕΕ τους σκοπούς αυτούς. Ποιους στόχους έχει θέσει;
Προτεραιότητα της νέας Τ.Δ. στις δραστηριότητες του Τμήματος είναι η υποστήριξη της προσπάθειας για την ανάπτυξη της Ηπείρου.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα αναπτυχθούν δράσεις που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση θέσεων με επιστημονική επάρκεια και ακρίβεια για την ολόπλευρη ανάπτυξη της περιφέρειάς μας.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες στη δράση σας;
Αναπτύσσουμε δράσεις δε δύο βασικές κατευθύνσεις.
Η πρώτη κατεύθυνση είναι η διαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του Περιφερειακού Τμήματος επί της εξελίξεως της οικονομικής επιστήμης και επί των μεταβολών στην νομοθεσία.
Πιστεύουμε ότι η επιμόρφωση των μελών μας δεν βελτιώνει απλώς τις δεξιότητες τους αλλά μέσω αυτής της διαδικασίας υποβοηθείται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των άλλων οικονομικών μονάδων στις οποίες απασχολούνται, διότι αποκτούν την δυνατότητα με επάρκεια και πληρότητα να συμβάλλουν στη λήψη ορθών αποφάσεων από τις διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων.
Εντός του 2011 υλοποιούνται επιμορφωτικά προγράμματα με αντικείμενα την Αξιολόγηση επενδύσεων, την εφαρμοσμένη λογιστική, την Φορολογία εισοδήματος, τον ΦΠΑ και θέματα Εργατικού-Ασφαλιστικού δικαίου.
Το πρώτο σεμινάριο θα έχει ως θέμα: « Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων» με εισηγητή τον κ. Ηλία Κατούδη, στέλεχος του Υπ. Οικονομικών και θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα στις 26 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Σάββατο από τις 9:00 – 13:00. Το σεμινάριο αυτό οργανώνεται σε συνεργασία με το περιοδικό «Φορολογική Επιθεώρηση» και τον Σύλλογο Εφοριακών Υπαλλήλων ν. Ιωαννίνων.
Επισημαίνω ότι τα σεμινάρια είναι δωρεάν. Προϋπόθεση για την συμμετοχή των μελών του Επιμελητηρίου η ταμειακή τους ενημερότητα.
Ποια είναι η δεύτερη κατεύθυνση στη δράση σας;
Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η προώθηση παρεμβάσεων για τα τοπικά προβλήματα ανάπτυξης.
Πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη είναι υπόθεση των τοπικών κοινωνιών. Δεν είναι υπόθεση κεντρικού σχεδιασμού. Η εξάρτηση από το κέντρο πρέπει να μετριασθεί.
Η ΤΔ θεωρεί ότι προκειμένου να συμβάλλει θετικά το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΟΕΕ ως σύμβουλος των φορέων της πολιτείας πρέπει πρώτα-πρώτα μέλη του να συμμετάσχουν σε όλους τους φορείς, στους οποίους λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα (πχ. Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) αλλά και στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων ή οργανισμών ή κληροδοτημάτων (π.χ. Δήμοι, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μητρόπολη Ιωαννίνων), προκειμένου να υποβοηθηθεί η λειτουργία τους.
Παράλληλα πρέπει να συσταθούν ομάδες εργασίας για την ανάλυση και μελέτη συγκεκριμένων θεμάτων.
Ήδη συστήθηκε ομάδα εργασίας για την επιστημονική ανάλυση και μελέτη του ρόλου της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ» στην ανάπτυξη της Ηπείρου καθώς και το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.
Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα οργανώσαμε στην έδρα του Επιμελητηρίου σύσκεψη για το θέμα αυτό, με την συμμετοχή του κ. Ευάγγελου Αργύρη, αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή Ιωαννίνων, η οποία αποδείχτηκε γόνιμη και πολύ χρήσιμη.
Πιστεύω ότι ο καταστατικός χαρακτήρας της γαλακτοβιομηχανίας πρέπει να διαφυλαχθεί και στο μέλλον.
Η «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ» είναι δημιούργημα του κοινωνικού τομέα της οικονομίας. Δεν προήλθε από το ρίσκο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Προήλθε από την αγωνία των κτηνοτρόφων της Ηπείρου για την επιβίωσή τους. Σε αυτό το δημιούργημα συνέβαλαν σοβαρά και θετικά οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών. Παρά τα διάφορα απαξιωτικά έως συκοφαντικά σχόλια που διαδίδονται για τις συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής μας, πρέπει να σεβαστούμε την π ρ α γ μ α τ ι κ ό τ η τ α.
Οι Ενώσεις είναι βασικός μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας και με σεβασμό στο καταστατικό της, να αποκατασταθεί εκ μέρους της ΑΤΕ η αδικία με το 8% περίπου των μετοχών, με την επιστροφή του σε αυτές.
Προσωπικά θα εισηγηθώ στην ομάδα εργασίας να μελετήσει την ίδρυση εταιρίας συμμετοχών ηπειρωτικών κεφαλαίων η οποία σε συνεργασία με τις Ενώσεις θα αναλάβει το μερίδιο της ΑΤΕ. Η εταιρία συμμετοχών θα εκχωρήσει μερίδιό της σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει το μάνατζμεντ.