Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Πρόταση για την ενίσχυση των μεταφορικών επιχειρήσεων


Την αποκατάσταση της αρχής της αμοιβαιότητας στο όφελος από την εκμετάλλευση του μεταφορικού έργου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, ώστε να δοθεί και πάλι η δυνατότητα σε ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας ζητά το 6ο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.Με υπόμνημά της στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, η διοικούσα επιτροπή προτείνει την αποκατάσταση της στρέβλωσης που υπάρχει σήμερα στις διεθνείς επιβατικές λεωφορειακές μεταφορές Ελλάδας – Αλβανίας προς τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης.Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Δημήτρης Φίλης μέχρι το 2004 το έργο της μεταφοράς επιβατών επιμεριζόταν ισομερώς με ετήσιο συνολικό κύκλο εργασιών 6 εκ. ευρώ. Ωστόσο από το 2004 με την πλήρη απελευθέρωση του έργου, οι ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις πλην του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων έχουν αποσυρθεί λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού και δραστηριοποιούνται περίπου 40 Αλβανοί μεταφορείς στην εκτέλεση όλων των δρομολογίων.Το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει την θέσπιση νέου νομικού πλαισίου στις μεταφορές επιβατών με λεωφορεία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, έτσι ώστε κατόπιν εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης για κάθε γραμμή να καθορισθεί η βιώσιμη εκμετάλλευσή της και να κατανεμηθεί το έργο της ισομερώς μεταξύ των Ελλήνων και των Αλβανών μεταφορέων, οι οποίοι κατά την εκτέλεση του έργου τους θα ελέγχονται για την συνέπεια στην ακριβή εκτέλεση των δρομολογίων αλλά και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, που απορρέουν από την εργατική και φορολογική νομοθεσία.Για παράδειγμα το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει οι αλβανικές μεταφορικές επιχειρήσεις να μπορούν να μεταφέρουν το επιβατικό κοινό από τους Αγίους Σαράντα ή το Αργυρόκαστρο μέχρι τα Ιωάννινα, την Θεσπρωτία ή την Καστοριά και οι υπόλοιπες μετακινήσεις προς το εσωτερικό της χώρας να γίνονται από τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ των συγκεκριμένων νομών. Όπως σημείωσε ο κ. Φίλης οι ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις αλλά και το κράτος χάνουν αυτή τη στιγμή μια μεγάλη πηγή εσόδων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Φορολογικό σεμινάριο το Σάββατο

Το Περιφερειακό τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας σε συνεργασία με το Σύλλογο Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ., την ΠΟΕ - ΔΟΥ και τη Φορολογική Επιθεώρηση, διοργανώνει Φορολογικό Σεμινάριο το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου και ώρα 9 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Θέματα: Φορολογία εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων - Συμπλήρωση Εντύπων. Εισηγητές: Κατούδης Ηλίας και Χαπίδης Ματθαίος, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.Το Σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται κυρίως σε Εφοριακούς υπαλλήλους και Λογιστές- Φοροτεχνικούς.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

                          
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ                     
6ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ  -  ΕΔΡΑ  ΙΩΑΝΝΙΝΑ
         ....................................................................................................

     Ιωάννινα  03.02.2010
  Αριθμ. Πρωτ. 97/Φ-18

ΠΡΟΣ
Υπουργό Υποδομών,
Μεταφορών  & Δικτύων
κ. Δημήτριο  Ρέππα                           


ΘΕΜΑ : ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ  ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΑΛΒΑΝΙΑΣ  ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Θέτουμε υπόψη σας, ότι μέχρι το 2004 το έργο της μεταφοράς επιβατών στις διεθνείς λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας επιμεριζόταν ισομερώς (50%-50%) μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών μεταφορέων με ετήσιο συνολικό κύκλο εργασιών 6.000.000 ευρώ.
Το ήμισυ του ποσού αυτού, δηλαδή 3.000.000 ευρώ το εισέπρατταν ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις, οι οποίες απέδιδαν στο Ελληνικό Δημόσιο τον ανάλογο φόρο εισοδήματος, τις εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ των εργαζομένων, τον αναλογούντα  ΦΠΑ και απασχολούσαν Έλληνες εργαζόμενους οι οποίοι επίσης κατέβαλαν εισφορές στο  Ελληνικού Δημοσίου (ΙΚΑ) και φόρο εισοδήματος.
Μετά το 2004 επήλθε πλήρη απελευθέρωση του εν λόγω έργου, δηλαδή με απλή αίτηση ο οποιοσδήποτε μεταφορέας, Έλληνας ή αλλοδαπός, λαμβάνει άδεια εκτέλεσης γραμμής μεταξύ οποιασδήποτε πόλης της Ελλάδας με την πόλη της Αλβανίας που επιθυμεί.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 40 Αλβανοί μεταφορείς στην εκτέλεση δρομολογίων μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, ενώ οι Ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις έχουν αποσυρθεί πλην του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, το οποίο σύντομα θα αναγκαστεί να διακόψει την δραστηριότητά του αυτή, διότι το λειτουργικό κόστος είναι υψηλό σε σχέση με το παραγόμενο έργο, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού εκ μέρους των Αλβανών μεταφορέων οι οποίοι δεν καταβάλλουν ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο και πληρώνουν πολύ μικρότερο εργατικό κόστος σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα.
Προτείνουμε την θέσπιση νέου νομικού πλαισίου στις μεταφορές επιβατών με λεωφορεία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, έτσι ώστε κατόπιν εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης για κάθε γραμμή να καθορισθεί η βιώσιμη εκμετάλλευσή της και να κατανεμηθεί το έργο της ισομερώς μεταξύ των Ελλήνων και των Αλβανών μεταφορέων, οι οποίοι κατά την εκτέλεση του έργου τους θα ελέγχονται για την συνέπεια στην ακριβή εκτέλεση των δρομολογίων αλλά και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, που απορρέουν από την εργατική και φορολογική νομοθεσία.
Με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθεί η αρχή της αμοιβαιότητας στο όφελος από την εκμετάλλευση του μεταφορικού έργου και θα δοθεί και πάλι η δυνατότητα σε Ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας, αφού και νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν (με ανάλογη αύξηση και των εισφορών στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου) και νέοι φόροι έμμεσοι και άμεσοι θα πληρωθούν και θα δουλέψουν αρκετά επαγγέλματα για την συντήρηση των λεωφορείων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και σκεπτόμενοι με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των Ελληνικών επιχειρήσεων και του Ελληνικού Δημοσίου, πάντα μέσα στα πλαίσια της αρχής της αμοιβαιότητας , προτείνουμε τα κάτωθι :

Η παράγραφος 1α του άρθρου 2, του ν. 2671/98 (Α΄289), που αντικατέστησε την παράγραφο 1 του άρθρου 10 του ν. 1906/90 (Α΄ 157), να αντικατασταθεί  ως εξής:

«1. Η εξυπηρέτηση διεθνών τακτικών γραμμών γίνεται με βάση άδειες που χορηγούνται από το Υπουργείο Υποδομών & Δικτύων. Δικαιούμενα πρόσωπα για την εξυπηρέτηση διεθνών τακτικών λεωφορειακών γραμμών αποτελούν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα γραφεία γενικού τουρισμού που πληρούν τις προϋποθέσεις του π.δ. 346/2001 (Α’ 233) για την εξυπηρέτηση διεθνών οδικών μεταφορών επιβατών. Η μέγιστη διάρκεια ισχύος των αδειών που αφορούν σε τακτικές γραμμές μεταξύ της Ελλάδας και χωρών -  μελών της Ε.Ε. είναι πενταετής ενώ για τις άδειες τακτικών γραμμών με χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ η αντίστοιχη μέγιστη διάρκεια είναι τριετής.
Οι τακτικές διεθνείς λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και χωρών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. συνδέουν την πρωτεύουσα των χωρών αυτών με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Εξαιρετικά για χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. και είναι όμορες της Ελλάδας, οι διεθνείς τακτικές λεωφορειακές γραμμές δύναται να συνδέουν τις πρωτεύουσες των ομόρων νομών και των ομόρων περιφερειών των χωρών αυτών με τις πρωτεύουσες των ομόρων νομών και των ομόρων περιφερειών της Ελλάδας.
Προϋπόθεση για τις μεταφορικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο έργο των διεθνών τακτικών λεωφορειακών γραμμών είναι η φορολογική και ασφαλιστική τους ενημερότητα ενώ εξετάζεται και η προϋπόθεση της αξιοπιστίας της επιχείρησης σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του π.δ. 346/2001 (Α’ 233). Πριν από την έναρξη λειτουργίας κάθε τακτικής γραμμής, εντός μηνός από την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης, υποβάλλεται, από την συμμετέχουσα ελληνική μεταφορική επιχείρηση, παράβολο υπέρ του ελληνικού δημοσίου ύψους 1.000 ευρώ, άλλως ανακαλείται η σχετική άδεια.
2. Ειδικά για τις διεθνείς τακτικές γραμμές μεταξύ της Ελλάδας και χωρών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., κάθε αδειοδοτούμενη ελληνική μεταφορική επιχείρηση εξυπηρετεί, το μέγιστο, το 50% των διαθέσιμων, για τις ελληνικές επιχειρήσεις., δρομολογίων. Προκειμένου για την λειτουργία των ως άνω διεθνών τακτικών γραμμών απαιτείται η σύναψη σύμβασης συνεργασίας μεταξύ της δικαιούμενης ημεδαπής μεταφορικής επιχείρησης  με αντίστοιχη επιχείρηση της χώρας προορισμού. Η σύμβαση συνεργασίας, με διάρκεια αντίστοιχη με την διάρκεια ισχύος της άδειας, θα αφορά την από κοινού εκμετάλλευση των δρομολογίων και την αμοιβαία εκπροσώπηση κάθε μεταφορικής επιχείρησης στη χώρα προορισμού ( παροχή πληροφόρησης, έκδοση εισιτηρίων κ.λ.π.). Καμία από τις αντισυμβαλλόμενες επιχειρήσεις (ημεδαπή-αλλοδαπή) δεν επιτρέπεται να εξυπηρετεί περισσότερα  δρομολόγια από την επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη στην άλλη χώρα. Δεν ικανοποιούνται αιτήσεις μεταφορέων για την εξυπηρέτηση διεθνών τακτικών γραμμών που περιέχουν συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ ελληνικής και αλλοδαπής μεταφορικής επιχείρησης οι οποίες δεν συμφωνούν με τα προηγούμενα.
3. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι όροι, οι διαδικασίες και οι λοιπές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
Με όμοια απόφαση είναι δυνατό να καθορίζεται η σύμπτυξη υφιστάμενων γραμμών, η τροποποίηση τακτικής γραμμής επέκτασης ή συντόμευσης αυτής καθώς και η υποχρέωση χρήσης συγκεκριμένων σταθμών αφίξεων / αναχωρήσεων των λεωφορείων που εξυπηρετούν διεθνείς τακτικές γραμμές ή περιορισμοί στη δυνατότητα αφίξεων / αναχωρήσεων για συγκεκριμένες περιοχές πόλεων κατόπιν σχετικής γνώμης των οικείων δήμων.»
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος  της  Τ.Δ. του Ο.Ε.Ε.
 Δημήτριος     Φίλης


Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΠΡΕΒΕΖΑ 12/2/2011


Ποιοι είναι οι κυριότεροι σκοποί του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας;

Οι κυριότεροι σκοποί του Επιμελητηρίου είναι:
Η έρευνα και ανάλυση των οικονομικών θεμάτων με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της οικονομικής σκέψης και την μελέτη διαφόρων οικονομικών προβλημάτων της χώρας και την παροχή συμβουλών στις Δημόσιες Αρχές και επιχειρήσεις και σε κάθε άλλο οργανισμό.
Η διάδοση οικονομικών, εμπορικών, ελεγκτικών και λογιστικών αρχών.
Η συμβολή στην εφαρμογή των μεθόδων και τρόπων ορθολογικής οργάνωσης, διοίκησης και διαχείρισης με σκοπό την βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας των οικονομικών μονάδων, δημόσιων και ιδιωτικών.
Ειδικότερα, το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου προωθεί τους γενικούς σκοπούς και τα τοπικά προβλήματα καθώς και τα τοπικά επαγγελματικά και επιστημονικά ζητήματα των μελών του.

Πώς προωθεί η Τοπική Διοίκηση του Τμήματος Ηπείρου ΟΕΕ τους σκοπούς αυτούς. Ποιους στόχους έχει θέσει;

Προτεραιότητα της νέας Τ.Δ.  στις δραστηριότητες του Τμήματος είναι η υποστήριξη της προσπάθειας για την ανάπτυξη της Ηπείρου.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα αναπτυχθούν δράσεις που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση θέσεων με επιστημονική επάρκεια και ακρίβεια για την ολόπλευρη ανάπτυξη της περιφέρειάς μας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες στη δράση σας;

Αναπτύσσουμε δράσεις δε δύο βασικές κατευθύνσεις.
Η πρώτη κατεύθυνση είναι η διαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του Περιφερειακού Τμήματος επί της εξελίξεως της οικονομικής επιστήμης και επί των μεταβολών στην νομοθεσία.
Πιστεύουμε ότι η επιμόρφωση των μελών μας δεν βελτιώνει απλώς τις δεξιότητες τους αλλά μέσω αυτής της διαδικασίας υποβοηθείται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των άλλων οικονομικών μονάδων στις οποίες απασχολούνται, διότι αποκτούν την δυνατότητα με επάρκεια και πληρότητα να συμβάλλουν στη λήψη ορθών αποφάσεων από τις διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων.
Εντός του 2011 υλοποιούνται  επιμορφωτικά προγράμματα με αντικείμενα την Αξιολόγηση επενδύσεων, την εφαρμοσμένη λογιστική, την Φορολογία εισοδήματος, τον ΦΠΑ και θέματα Εργατικού-Ασφαλιστικού δικαίου.
Το πρώτο σεμινάριο θα έχει ως θέμα: « Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων» με εισηγητή τον κ. Ηλία Κατούδη, στέλεχος του Υπ. Οικονομικών και θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα στις 26 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Σάββατο από τις 9:00 – 13:00. Το σεμινάριο αυτό οργανώνεται σε συνεργασία με το περιοδικό «Φορολογική Επιθεώρηση» και τον Σύλλογο Εφοριακών Υπαλλήλων ν. Ιωαννίνων.
Επισημαίνω ότι τα σεμινάρια είναι δωρεάν. Προϋπόθεση για την συμμετοχή των μελών του Επιμελητηρίου η ταμειακή τους ενημερότητα.

Ποια είναι η δεύτερη κατεύθυνση στη δράση σας;

Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η προώθηση παρεμβάσεων για τα τοπικά προβλήματα ανάπτυξης.
Πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη είναι υπόθεση των τοπικών κοινωνιών. Δεν είναι υπόθεση κεντρικού σχεδιασμού. Η εξάρτηση από το κέντρο πρέπει να μετριασθεί.
Η ΤΔ θεωρεί ότι προκειμένου να συμβάλλει θετικά το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΟΕΕ ως σύμβουλος των φορέων της πολιτείας πρέπει πρώτα-πρώτα μέλη του να συμμετάσχουν σε όλους τους φορείς, στους οποίους λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα (πχ. Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) αλλά και στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων ή οργανισμών ή κληροδοτημάτων (π.χ. Δήμοι, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μητρόπολη Ιωαννίνων), προκειμένου να υποβοηθηθεί η λειτουργία τους.
Παράλληλα πρέπει να συσταθούν ομάδες εργασίας για την ανάλυση και μελέτη συγκεκριμένων θεμάτων.
Ήδη συστήθηκε ομάδα εργασίας για την επιστημονική ανάλυση και μελέτη του ρόλου της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ»  στην ανάπτυξη της Ηπείρου καθώς και το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.
Υπενθυμίζω  ότι πρόσφατα οργανώσαμε στην έδρα του Επιμελητηρίου σύσκεψη για το θέμα αυτό, με την συμμετοχή του κ. Ευάγγελου Αργύρη, αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή Ιωαννίνων, η οποία αποδείχτηκε γόνιμη και πολύ χρήσιμη.
Πιστεύω ότι ο καταστατικός χαρακτήρας της γαλακτοβιομηχανίας πρέπει να διαφυλαχθεί και στο μέλλον.
Η «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ» είναι δημιούργημα του κοινωνικού τομέα της οικονομίας. Δεν προήλθε από το ρίσκο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Προήλθε από την αγωνία των κτηνοτρόφων της Ηπείρου για την επιβίωσή τους. Σε αυτό το δημιούργημα συνέβαλαν σοβαρά και θετικά οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών. Παρά τα διάφορα απαξιωτικά έως συκοφαντικά σχόλια που διαδίδονται για τις συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής μας, πρέπει να σεβαστούμε την π ρ α γ μ α τ ι κ ό τ η τ α.
Οι Ενώσεις είναι βασικός μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας και με σεβασμό στο καταστατικό της, να αποκατασταθεί εκ μέρους της ΑΤΕ η αδικία με το 8% περίπου των μετοχών, με την επιστροφή του σε αυτές.
Προσωπικά θα εισηγηθώ στην ομάδα εργασίας να μελετήσει την ίδρυση εταιρίας συμμετοχών ηπειρωτικών κεφαλαίων η οποία σε συνεργασία με τις Ενώσεις θα αναλάβει το μερίδιο της ΑΤΕ. Η εταιρία συμμετοχών θα εκχωρήσει μερίδιό της σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει το μάνατζμεντ.

 ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  Φορολογία μεταβίβασης λεωφορείων και ΤΑΧΙ Δ.Χ. - Τι ισχύει μέχρι 31/12/2026  Εισαγωγικές σημειώσεις Οι δ...