Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Αφετηρία για έξοδο από την κρίση η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου


Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου ως αφετηρία για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Μέσα από 18 μέτρα, που αφορούν κύριες οικονομικές δραστηριότητες της χώρας, το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει ολική αναδιάρθρωση και ανάταξη της οικονομίας. Κεντρικοί άξονες είναι το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, η ανακατανομή των πόρων στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
Τα μέτρα παρουσίασε ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Φίλης. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ένα χρόνο μετά το μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει προόδους μόνο όσον αφορά στη μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, καθώς και στην αύξηση των φόρων.
«Αυτά τα μέτρα από μόνα τους δεν αρκούν», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας «τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της χώρας βασίστηκε στη δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση, με συνέπειες που βιώνουμε σήμερα. Το μοντέλο αυτό είναι φανερό ότι απέτυχε, οπότε θα πρέπει να γίνει στροφή σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης με την αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων και των εξαγωγών στο ΑΕΠ και αντίστοιχα την μείωση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης».
Ειδικότερα, το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει άμεσο επαναπροσδιορισμό των δανειακών σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τους υπόλοιπους δανειστές. Όπως τόνισε ο κ. Φίλης, θα πρέπει η χώρα μας να σταματήσει να δανείζεται με τους υφιστάμενους όρους, εφόσον οι εταίροι δεν αποφασίζουν κοινό μέτωπο με την ελληνική κυβέρνηση για την οριστική αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης κρατικού χρέους.
Ακόμη, θα πρέπει να ξεκινήσουν κατευθείαν συζητήσεις με τους δανειστές για να συμφωνηθεί το χρέος, ο χρόνος και το επιτόκιο αποπληρωμής του. Στόχος θα πρέπει να είναι η έναρξη αποπληρωμής του χρέους και η μείωση του στην πάροδο του χρόνου.
«Το παρόν μνημόνιο σπρώχνει την χώρα στην άβυσσο της ύφεσης αφού η εξοντωτική λιτότητα που επιβάλλει συνθλίβει τη ζήτηση και την αγοραστική δύναμη των πολιτών», τονίζει χαρακτηριστικά το Οικονομικό Επιμελητήριο, ασκώντας παράλληλα, κριτική για το γεγονός πως κατά την υπογραφή του μνημονίου δεν ζητήθηκε η άποψη και η γνώμη των αρμοδίων φορέων, όπως το ΟΕΕ.
Τα 18 μέτρα του Οικονομικού Επιμελητηρίου
Τα μέτρα του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την ολική αναδιάρθρωση και ανάταξη της οικονομίας είναι:
- η επιτάχυνση της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση
- η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με την ενίσχυση της νομοθεσίας και τη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας
- η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην υγεία για τη βελτίωση του συστήματος προμηθειών και την εφαρμογή της διπλογραφικής λογιστικής στις οικονομικές υπηρεσίες κάθε νοσοκομείου
- η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής
- η καθιέρωση της ύπαρξης ευθύνης και λογοδοσίας των πολιτικών προϊσταμένων του Υπουργείου Οικονομικών
- η άμεση, επαρκής και διαρκής στελέχωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού
- η αναβάθμιση του ελεγκτικού συνεδρίου σχετικά με τον έλεγχο των δαπανών του κάθε δημόσιου οργανισμού
- η θέσπιση αυστηρών ποινών για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος
- ο έλεγχος των τραπεζών για τη ρευστότητα στην αγορά
- ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό
- ο άμεσος και ουσιαστικός έλεγχος του πόθεν έσχες υπουργών, υφυπουργών κι βουλευτών τα τελευταία 30 χρόνια
- η αναβάθμιση του τουρισμού
- η ενίσχυση της ναυτιλίας
- η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής
- η ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο του εμπορίου, με την αξιοποίηση των λιμανιών και την προώθηση εμπορευμάτων τρίτων χωρίων προς τη Βαλκανική ενδοχώρα
- η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, κυρίως με την οικοδόμηση κλίμακος εμπιστοσύνης
- η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στροφή της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Πρότυπο ανάπτυξης για την Ήπειρο
Στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης, ο κ. Φίλης παρουσίασε και το νέο πρότυπο ανάπτυξης για την Ήπειρο, που αφορά δύο κύριους άξονες, την παραγωγή γεωργικών προϊόντων και τον τουρισμό.
Ως προς τον πρώτο άξονα ο κ. Φίλης υπογράμμισε την ανάγκη η Ήπειρος να στηριχθεί στην παραγωγή προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης, πιστοποιημένων και τυποποιημένων, καθώς και των πρώτων υλών για την παραγωγή ανάλογων προϊόντων.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΚΕΠΕ, η χώρα μας αντιμετωπίζει ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε κλάδους νωπού γάλακτος, κρέατος, πουλερικών και αυγών. Από τη στιγμή που η Ήπειρος διαθέτει επώνυμα προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης αυτού του είδους και υπάρχουν τα περιθώρια ανάπτυξης, μπορεί να στηριχθεί η τοπική παραγωγή.
Σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής είναι ακόμη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα δύο νοσοκομεία, που μπορούν να προσελκύσουν κόσμο από άλλες περιοχές και γειτονικές χώρες, καθώς και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη με το ερευνητικό τους έργο.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ (εφημερίδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ)

 ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  Φορολογία μεταβίβασης λεωφορείων και ΤΑΧΙ Δ.Χ. - Τι ισχύει μέχρι 31/12/2026  Εισαγωγικές σημειώσεις Οι δ...