-Τι επιπτώσεις έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα η κρίση στις επιχειρήσεις και την αγορά της περιοχής και αν αντέχουν τις νέες επιβαρύνσεις που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο ή θα οδηγηθούν σε κλείσιμο;
Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κινείται σ’ ένα περιβάλλον, που διακρίνεται από την βαθιά ύφεση, το υπερβολικό χρέος, την καλπάζουσα ανεργία και τον υψηλό πληθωρισμό με αποτέλεσμα την χαμηλή εμπιστοσύνη απέναντί της τόσο των επενδυτών όσο και των καταναλωτών και την δημιουργία στην κοινωνία κλίματος καταθλιπτικής απαισιοδοξίας.
Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζει και την οικονομία της Ηπείρου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο νομό Ιωαννίνων το Α τρίμηνο του 2011 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν 200 ενώ οι διαγραφές έφθασαν τις 306.
Η λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει νέες αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία με την περαιτέρω μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία θα οδηγήσει και άλλες επιχειρήσεις στην συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους ή στο κλείσιμό τους.
-Ποια είναι τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Ηπείρου σήμερα; (ρευστότητα, τράπεζες, λουκέτα, φορολογικές επιβαρύνσεις, έκτακτες εισφορές, επισφάλειες, αδυναμία πληρωμών, έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ανάγκη εξωστρέφειας κλπ);
Το οξύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ως επί το πλείστον μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της Ηπείρου αποτελεί η συρρίκνωση κυρίως της ιδιωτικής κατανάλωσης και συνακόλουθα ο περιορισμός του τζίρου τους. Επιπρόσθετα η μείωση της πιστωτικής επέκτασης δημιουργεί εκρηκτικό πρόβλημα ρευστότητας και αδυναμίας πληρωμών προς τους προμηθευτές, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία.
-Τι προτείνετε στην κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων αυτών και για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή;
Τα μέτρα που λαμβάνονται για την τιθάσευση των ελλειμμάτων και του χρέους μπορεί να φαίνονται αναγκαία δεν επαρκούν όπως αποδεικνύεται για την οικονομική ανόρθωση της χώρας.
Απαιτείται, λοιπόν, άμεση εφαρμογή μέτρων ωφέλιμων για την ανάπτυξη, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων έτσι ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις σ’ αυτά, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ανακατανομή των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ώστε να εκτελεστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα των μεγάλων έργων υποδομής.
Ειδικά η Ήπειρος ενδιαφέρεται για την ταχεία προώθηση της κατασκευής της Ιονίου Οδού από τα Ιωάννινα προς το Αντίρριο, την κατασκευή του κεντρικού άξονα Ε65 από τα όρια των νομών Ιωαννίνων-Τρικάλων προς την Λαμία καθώς και την ολοκλήρωση των υποδομών σε αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηρόδρομο.
Επιπλέον απαιτείται η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης με διάθεση στην πραγματική οικονομία πιστώσεων που λαμβάνονται από τις τράπεζες μέσω των κρατικών εγγυήσεων για την τόνωση της ρευστότητας.
-Πως κρίνετε μέχρι σήμερα την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και τους χειρισμούς της έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ;
Η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία της χώρας συμφώνησε με την τρόικα την εφαρμογή προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το πρόγραμμα (μνημόνιο) όμως είχε ένα πολύ σοβαρό ελάττωμα, την έλλειψη αναπτυξιακής λογικής. Επιπλέον η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα ισόρροπα, δηλαδή περιορίσθηκε στις αυξήσεις των φόρων περισσότερο και δεν προχώρησε στις μειώσεις των δαπανών του δημόσιου τομέα, ούτε σε αποκρατικοποιήσεις ενώ δεν τόλμησε στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Αποτέλεσμα όλων αυτών η σημερινή ζοφερή κατάσταση. Η κυβέρνηση και η τρόικα πρέπει να αντιληφθούν ότι το πρόγραμμα της προσαρμογής πάνω από όλα πρέπει να είναι ρεαλιστικό στους στόχους του και πρωτίστως πρέπει να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη, διότι αυτή είναι ο σίγουρος δρόμος για την μείωση του χρέους.
-Πιστεύετε ότι έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας; Θεωρείτε ότι μια κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης θα ήταν πιο αποτελεσματική στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την ύφεση;
Θεωρώ ότι η προσπάθεια που συντελείται με την στήριξη των εταίρων μας στην ΕΕ συμβάλλει στην αποφυγή της χρεοκοπίας. Αρκεί η προσπάθεια αυτή να διαπνέεται από αναπτυξιακή λογική και από αυστηρό περιορισμό των δημοσίων δαπανών και της φοροδιαφυγής. Η ρεαλιστική προσέγγιση είναι αναγκαία και θα ωφελήσει όλους, διότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας δεν ευνοεί ούτε τους Έλληνες ούτε τους Ευρωπαίους εργαζόμενους.
Η επιτυχής αντιμετώπιση των δίδυμων ελλειμμάτων, δημοσιονομικού και ισοζυγίου πληρωμών, επιβάλλει αλλαγή νοοτροπιών και συμπεριφορών ευρύτερων κοινωνικών ομάδων και προϋποθέτει κατάπαυση των κομματικών παθών και ομόνοια του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης, η οποία θα εμφανίσει προς τα έξω την Ελλάδα ενιαία και αδιαίρετη. Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης.
-Συζητείται πολύ τελευταία η διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών. Πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση ή θα την οδηγήσουν σε πιο βαθιά ύφεση; Εσείς θα διεκδικήσετε την προεδρία στις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές;
Η διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών δεν πρόκειται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το αντίθετο μάλιστα. Θα περιπλέξει την ήδη δύσκολη κατάσταση, διότι θα οδηγήσει στην αναβολή λήψης κρίσιμων αποφάσεων, ζωτικότατης όμως ανάγκης για την έξοδο από την ύφεση.
Αυτό που επειγόντως έχει ανάγκη ο τόπος είναι η συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης.
Προσωπικά, εξελέγην για πρώτη φορά μέλος της Διοίκησης του ΠΤ Ηπείρου πριν από 6 μήνες περίπου. Στην θέση του Προέδρου εξελέγην μετά από συνεννόηση των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στην ΝΔ. Η συνεννόηση αυτή δεν έχει ως βάση τον διαμοιρασμό των αξιωμάτων αλλά την προώθηση της επίλυσης των ιδιαίτερων επαγγελματικών προβλημάτων των μελών του Επιμελητηρίου και την ολόπλευρη ανάπτυξη της Ηπείρου.
Θα συνεχίσω την δραστηριότητά μου με την πεποίθηση ότι αυτή θα αποβεί επ’ ωφελεία του Επιμελητηρίου και των μελών του.
-Ποιοι κλάδοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και ποιοι θεωρείτε ότι έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης στην τοπική οικονομία;
Στην Ήπειρο οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο από την ύφεση είναι οι κατασκευές και η οικοδομική δραστηριότητα, το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός.
Η ανάπτυξη της Περιφέρειας πρέπει να βασισθεί πρωτίστως στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης πιστοποιημένων και τυποποιημένων καθώς και των πρώτων υλών για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων. Το τουριστικό προϊόν της περιοχής είναι ελκυστικό όλο το έτος και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια προσέλκυσης τουριστών με αξιοποίηση εκτός του φυσικού κάλλους της περιοχής και των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων και μουσείων της περιοχής.
Τέλος, τα Ιωάννινα και η Ηγουμενίτσα, είναι σε θέση να μετατραπούν σε κέντρα εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών υπερ-τοπικού χαρακτήρα και ειδικά οι πόλεις αυτές, με την κατάλληλη μεταβολή του νομικού πλαισίου στις διεθνείς λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας, μπορούν να αποτελούν αφετηρία και τέρμα πολλών γραμμών που συνδέουν τις δύο χώρες.