Δ. Φίλης: Τριπλός ο στόχος του Οικονομικού Επιμελητηρίου: επιμόρφωση μελών, συμβουλές και διάχυση γνώσης στην κοινωνία
Η ελληνική οικονομία παρά το γεγονός ότι εντάχθηκε στο μηχανισμό διάσωσης από τον Μάρτιο του 2010 εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, με υψηλή ανεργία, πρωτοφανή για τα δεδομένα μετά το 1974, με άνοδο του επιπέδου των τιμών, με υπερδιογκωμένο δημόσιο χρέος.
Έχει δημιουργηθεί μια καταθλιπτική κατάσταση περί την οικονομία, η οποία επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη τόσο των επενδυτών όσο και των καταναλωτών.
Τα σημαντικά ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας, το δημοσιονομικό και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία αλληλοεξαρτώνται και αλληλοτροφοδοτούνται, είναι παρόντα και υποδηλώνουν ότι το υφιστάμενο πρότυπο ανάπτυξης που στηρίχθηκε στην υπερβολική κατανάλωση εισαγομένων αγαθών και μάλιστα με υπέρμετρο δανεισμό έχει χρεοκοπήσει.
Επιβάλλεται, λοιπόν, να ελέγξουμε το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού γρήγορα και αποφασιστικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειωθούν οι μη παραγωγικές δημόσιες δαπάνες, να κλείσουν οργανισμοί και υπηρεσίες που δεν προσφέρουν έργο με απόλυση του προσωπικού τους, να ιδιωτικοποιηθούν κατά προτεραιότητα δημόσιες επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες (ΟΑΣΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Ταυτόχρονα, πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία στο ΙΚΑ έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου από εκείνους που συστηματικά αποφεύγουν την καταβολή των φόρων και των εισφορών.
Η διεύρυνση του αριθμού των φορολογουμένων και του φορολογητέου εισοδήματος θα επιτρέψει την μείωση των φορολογικών συντελεστών ως κίνητρο για την διενέργεια επενδύσεων αλλά και την θέσπιση αφορολόγητου στο ύψος του εισοδήματος που αποτελεί το επίσημο όριο της φτώχειας.
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας θεωρείται «κλειδί» για την αντιμετώπιση της κρίσης;
Ασφαλώς. Χρειαζόμαστε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα έχει στο κέντρο της προσοχής του την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας σε βάρος των παρασιτικών δραστηριοτήτων. Ένα εξωστρεφές οικονομικό πρότυπο που θα επιδιώκει και την υποκατάσταση των εισαγομένων καταναλωτικών αγαθών από εγχώρια αλλά πολύ περισσότερο θα αξιοποιήσει δυναμικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αγροτικού τομέα, του τουρισμού και της ναυτιλίας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την υλοποίηση του νέου προτύπου ανάπτυξης αποτελεί η απρόσκοπτη εκτέλεση των έργων υποδομής που έχουν βαλτώσει. Άμεσα πρέπει να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για το ξεμπλοκάρισμα έργων όπως η ΙΟΝΙΟΣ ΟΔΟΣ και ο οδικός άξονας Ε65.
Οι επιχειρήσεις στη χώρα μας λειτουργούν σε περιβάλλον υψηλής φορολόγησης και ευμετάβλητου φορολογικού καθεστώτος, μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης, ασάφειας στο χωροταξικό που αποτελεί τροχοπέδη για επενδύσεις, πολυνομίας και αναποτελεσματικότητας του κράτους και χρηματοδοτικής στενότητας.
Όμως, οι επιχειρήσεις μπορούν άμεσα να επικεντρωθούν στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τον έλεγχο του κόστους, καθοριστικούς παράγοντες για την ενίσχυση της εταιρικής αξίας στο πλαίσιο του νέου προτύπου ανάπτυξης.
Η εξώφληση από μέρους του Δημοσίου των υποχρεώσεων του προς τους προμηθευτές του θα διευκόλυνε την ρευστότητα στην αγορά και θα στήριζε την επιχειρηματικότητα.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες στη δράση του ΠΤ Ηπείρου του Επιμελητηρίου;
Το 2011 αναπτύξαμε δραστηριότητες σε τρείς βασικές κατευθύνσεις.
Πρώτη κατεύθυνση μας, η διαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του Περιφερειακού Τμήματος επί της εξελίξεως της οικονομικής επιστήμης και επί των μεταβολών στην νομοθεσία.
Θεωρούμε ότι η επιμόρφωση των μελών μας δεν βελτιώνει απλώς τις δεξιότητες τους αλλά μέσω αυτής της διαδικασίας υποβοηθείται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των άλλων οικονομικών μονάδων στις οποίες απασχολούνται.
Εντός του 2011 υλοποιήσαμε επιμορφωτικά προγράμματα με αντικείμενα την Αξιολόγηση επενδύσεων, την Εφαρμοσμένη λογιστική, την Φορολογία εισοδήματος, τον ΦΠΑ, θέματα Εργατικού-Ασφαλιστικού δικαίου, Αρχές Εμπορικού Δικαίου και ειδικό σεμινάριο για νέους λογιστές. Στα σεμινάρια συμμετείχαν πάνω από 600 μέλη.
Παράλληλα, υλοποιήσαμε στα πλαίσια του προγράμματος δια βίου μάθησης Leonardo Da Vinci σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλους αντίστοιχους φορείς από την Μ. Βρετανία, την Τουρκία και την Λιθουανία, πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και πιστοποίησης των μελών μας ή και άλλων ενδιαφερομένων επί των διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δεύτερη κατεύθυνση μας, η προώθηση παρεμβάσεων για τα τοπικά προβλήματα ανάπτυξης.
Η ΤΔ επιδίωξε, όπως, μέλη του να συμμετάσχουν σε όλους τους φορείς, στους οποίους λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα (πχ. Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) αλλά και στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων ή οργανισμών ή κληροδοτημάτων (π.χ. Δήμοι, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μητρόπολη Ιωαννίνων), προκειμένου να υποβοηθηθεί η λειτουργία τους και το κατάφερε σε σημαντικό βαθμό.
Το ΠΤ Ηπείρου του ΟΕΕ διατύπωσε προτάσεις για την οργάνωση των επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία στις διεθνείς γραμμές που συνδέουν την Ελλάδα με την Αλβανία, με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας της Ηπείρου.
Επίσης, πρότεινε την ίδρυση εταιρείας λαϊκής βάσης η οποία θα αποκτήσει το μερίδιο της ΑΤΕ στην «ΔΩΔΩΝΗ», έτσι ώστε να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας της επιχείρησης και να διαδραματίσει ακόμα δυναμικότερο ρόλο στην προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και την γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.
Τρίτη κατεύθυνσή μας, η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώσαμε εκδηλώσεις με θέματα «Από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας σε διαρθρωτικές αλλαγές για μία νέα αναπτυξιακή πορεία», «Επιχειρηματικότητα και Πράσινη Ανάπτυξη», « Παρουσίαση έρευνας για την Φοροδιαφυγή στην Ελλάδα- Η συμπεριφορά του Έλληνα Φορολογούμενου», « Η οικονομική κρίση και ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος».
Ποιους άλλους στόχους υλοποιήσατε το 2011;
Ενισχύσαμε την συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ειδικότερα με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και με την Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας.
Συμμετείχαμε στην ορκωμοσία των πτυχιούχων και στην υποδοχή των πρωτοετών καθώς και στην κριτική επιτροπή για την απονομή των «Βραβείων Επιχειρηματικότητας».
Αποκτήσαμε σελίδα στο διαδίκτυο (www.oee-epirus.gr), η οποία βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο. Η κατασκευή της είναι ευγενική χορηγία της επιχείρησης PLANTECH ΕΠΕ, και δια τούτο αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και δημόσια τον διαχειριστή της εταιρίας κ. Σταύρο Κορμπή.
Επιδίωξή μας είναι η παροχή υπεύθυνης και ορθής πληροφόρησης στα μέλη μας και στο ευρύ κοινό. Επιθυμία μας είναι η συμβολή των μελών μας μέσω της ιστοσελίδας στην καθημερινή λειτουργία του Τμήματός μας.
Ιδρύσαμε «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ» με την μορφή ομάδας εργασίας από μέλη του Επιμελητηρίου μας, με σκοπό να παρακολουθούμε συστηματικά τις σχετικές επιδόσεις στην περιφέρεια της Ηπείρου, να διενεργούμε έρευνες και μελέτες σχετικά με την διάρθρωση της απασχόλησης και της φτώχειας, να οργανώνουμε εκδηλώσεις για την παρουσίαση των συμπερασμάτων στο ευρύ κοινό και να εκδίδουμε ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό.
Οι δραστηριότητες του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ» θα αποτελέσουν βασικό άξονα στη δραστηριότητα του Τμήματός μας κατά το 2012 και για την ευόδωση των στόχων του θα επιδιώξουμε την συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ποιες είναι οι άλλες επιδιώξεις σας για το 2012;
Θα συνεχισθεί το επιμορφωτικό πρόγραμμα για τα μέλη μας απρόσκοπτα.
Εντός του πρώτου διμήνου θα οργανώσουμε σεμινάρια για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Αργότερα στη διάρκεια του 2012 θα ακολουθήσουν άλλα 5 προγράμματα. Ένα από αυτά θα αναφέρεται στο RISK MANAGEMENT.
Σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα υποβάλλουμε δύο προτάσεις υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το ένα πρόγραμμα αναφέρεται στην Διαδοχή στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και θα περιλαμβάνει επισκέψεις μελών μας σε επιχειρήσεις άλλων χωρών της ΕΕ για ενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών. Το άλλο πρόγραμμα αναφέρεται στην διαδικασία πιστοποίησης του εσωτερικού ελεγκτή.
Τον Ιούνιο του 2012 θα οργανώσουμε διήμερο Συνέδριο με θέμα «Η συμβολή του αγροτικού τομέα στην Ανάπτυξη της Ηπείρου» στα Ιωάννινα και στην Άρτα.
Στις 27 Ιανουαρίου στα Ιωάννινα στα πλαίσια του «Epirus Business Forum 2012» θα διοργανώσουμε παρουσίαση της έρευνας του Επιμελητηρίου «Εμπιστοσύνη Καταναλωτών 2011» με ομιλητές τους Πελοπίδα Καλλίρη, Πρόεδρο της ΚΔ του ΟΕΕ, τον Κωνσταντίνο Γάτσιο, Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Μιχάλη Χλέτσο, αν. Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Δημήτρη Πανοζάχο, μέλος της ΚΔ του Επιμελητηρίου, τ. γ.γ. Περιφέρειας Ηπείρου.